Att bli målare
Går du första året på gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram och har inte riktigt bestämt dig vad du vill välja för yrke? Har du ett jobb idag, men har alltid haft en hemlig dröm om att bli målare? Eller är du helt enkelt väldigt intresserad av måleriyrket? Oavsett vilket hittar du information och inspiration här.
Ska du lyckas som målare, krävs det att du är praktiskt lagd och kan ta eget ansvar. Dessutom är det viktigt att du kan umgås med andra människor. Som målare träffar du mycket människor – från kunder till fastighetsförvaltare och naturligtvis de andra hantverkarna på arbetsplatsen. Du bör vara intresserad av färgsättning, för att kunna hjälpa kunden med till exempel val av färg och tapeter.
Konsten att bli målare
Det är en konst att blanda färger och att kunna se slutresultatet innan man ens börjat måla väggen, taket, pelaren, trappan eller vad det nu kan vara som ska målas. Vad händer om man tar några droppar rött i blått? Hur reagerar den gula färgen på rött?
Måleriet är ett skapande som börjar redan på planeringsstadiet och är slutfört först när färgen torkat. På måleriutbildningen lär du dig att använda färger på rätt sätt.
Måleriets möjligheter
Måleri handlar mycket om färg, fantasi och form. Du har stora friheter och möjligheter. Du jobbar med väggar, tak, dekorationsmåleri, renoveringsarbeten, inomhus och utomhus. Måleriet känner inga gränser, varken geografiska eller yrkesmässiga. På de här sidorna presenterar vi några olika tekniker, både gammalt och nytt.
Dekorationsmåleri
Dekorationsmåleriet handlar om stor hantverksskicklighet, det kräver mer av dig som målare. Det är både en utmaning och en sporre. Dekorationsmåleri kan vara att smycka en trappuppgång, göra bårder, måla ett gammalt skåp, men också marmorering och ådring. Måleriutbildningen ger dig förutsättningar att ta dig an utmaningarna som yrket kräver av dig.
Inredning och färg
Att vara målare är att vara lite av allkonstnär. Man jobbar nära inredare, arkitekter, ingenjörer, konservatorer, kulturarbetare m fl. Tillsammans skapas miljöer som är i harmoni med tidsandan, med trender, men också med dåtidens konstuppfattning.
Att måla är en konst. Konst är att måla.
Med färger kan man skapa olika miljöer och olika typer av verk. Steget är inte långt från den som ger väggen en vacker färg till den som skapar ett konstverk som pryder en vägg i hemmet eller i en offentlig miljö. Det handlar i båda fallen om ett hantverk. Det finns en konstnär i varje målare!
Måla på betong och fasad
Det finns mycket betong i Sverige. Titta bara på många av våra förorter. Grå, trista husfasader. Broar, industribyggnader och parkeringshus i grå betong finns också överallt. I dag arbetar många kommuner med att snygga upp och försköna de här miljöerna, sätta färg på den grå betongen. Med fantasi och färg ska det dystra bort. Det är du som målare som gör jobbet.
Muralmålningar
Redan långt tillbaks i människans historia satte man måleriet högt på värdeskalan. I dag kan vi glädja oss åt alla fantastiska lämningar på väggar, i grottor, på nyttosaker och prydnadsföremål. Genom måleriet har vi fått en bra inblick i dåtidens samhällen. Och dagens måleri är också morgondagens historia.
Trender
Liksom i allt annat går det trender i måleriet. Modet växlar. Tapetmönstren ändras. Ett år är det vitt som dominerar. Några år senare är det pastellfärger som gäller. Att vara målare är att vara mitt i trenderna, att vara uppdaterad på vad som gäller för tillfället. Du ska ligga steget före kunderna och kunna ge råd om vad som är ”på gång”.
Intressanta länkar på denna sida
Gymnasieskolor www.gymnasium.se/sok/maleri