“Det kräver timmar och engagemang men slutprodukten blir fantastisk”

Alexandra Hagmer, Maja Olesen och Leon Thorby Löfberg.
Tord Magnusson coachade tre tävlande av totalt åtta deltagare vid årets Måleri-SM i Karlstad. Hans elever, Alexandra Hagmer, Maja Olesen och Leon Thorby Löfberg utbildar sig till målare på Kungsmadskolan i Växjö där intresset för Måleri-SM har varit enormt. Tävlingen har inte bara skapat engagemang hos eleverna utan väckt liv i hela skolan.
– Det kräver timmar och ett engagemang men slutprodukten blir fantastisk. Eleverna blir taggade och de får en plats där de kan tro på sig själva vilket kan resultera i att de väljer att fortsätta med yrket, säger Tord.
På Kungsmadskolan jobbar man hårt för att engagera eleverna i måleriyrket, och ett framgångsrikt tillvägagångssätt har varit att väcka intresse genom Måleri-SM. Det är inte bara de tävlande som blir upplyfta av sin medverkan, tävlingen engagerar hela skolan. Tord brukar involvera hela byggprogrammet och låta snickarna vara med och bygga väggar till målerieleverna.
– Alla blir bidragande. Även de i klassen som hjälper de andra som ska tävla. Jag har märkt i år att de i ettan och tvåan har blivit jätteinspirerade. De tävlande blir ambassadörer på skolan för de yngre.
Tord tycker att det är viktigt att målerilärare är uppmuntrande och visar förtroende för sina elever. Måleri-SM är en bra plattform för det.
– Det är viktigt att vi förmedlar värmen i yrket och visar att vi värnar om yrkesstoltheten. Det gäller också att visa att Måleri-SM är något som de inte kommer att ångra, att det är något som de kommer ha med sig hela livet. Det är en bra referens att ha varit med i tävlingen och det kan leda till så mycket mer, säger Tord.
En utmaning för både elever och skolor är att våga vara med och att mentalt förbereda sig inför medverkan i Måleri-SM, men Tord uppmanar skolor till att göra det trots att det tar tid.
– Vi är väldigt duktiga här i Växjö på att förbereda dem på tävlingsmomenten tidigt. I tvåan får eleverna testa dekorationsmålning och sådant som gör att de får en känsla för tävlingen. Då kan jag sälja in att det är det som de får göra i Måleri-SM. Om man kan så ett frö redan i ettan så är det jätteroligt, säger Tord.
Tord uppmuntrar andra målerilärare att ställa upp som coacher och att peppa sina elever till att ansöka till Måleri-SM. Han beskriver att det är roligt att få stå bredvid som coach och att det är givande i hans roll som lärare då han får lära känna sina elever bättre och se dem utvecklas.
– Det är ett kvitto på att det jag gör är rätt. Det viktigaste är att min glöd för måleriet ska synas genom hela deras gymnasietid.